Goudvissenkom verboden in Italiaanse stad

Nolius
woutabest, Snoezepoes, andromeda1968 en vries750 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het houden van een goudvis in een ronde vissenkom is vanaf vandaag verboden in het Noord-Italiaanse stadje Monza. Het stadsbestuur kondigde vandaag het verbod af omdat de kommen vis-onvriendelijk zouden zijn. De regel is onderdeel van een uitgebreid reglement over de manier waarop haar inwoners met dieren moeten omgaan. Kinderen zien zo dat huisdieren goed behandeld dienen te worden en geen voorwerpen zijn.

"Een vis in een bokaal heeft een misvormd beeld van de realiteit en lijdt daar onder. Bovendien heeft een bokaal geen filter en is er geen goede zuurstofregeling", legt raadsfunctionaris Giampietro Mosca uit. "Dit verhaal over goudvissen heeft de ronde gedaan in heel Italië. Het lijkt een beetje marginaal en de mensen hebben er mee gelachen, maar het heeft een opvoedkundig belang, vooral voor jongeren", houdt Mosca vol.

Ook andere steden in Italië hebben regels over het houden van huisdieren. Maar de vissen-regel is uniek. Dierenrechtenorganisaties hebben al een positieve reactie gegeven op het verbod. "Je hoeft geen dierenrechtenactivist zijn om te weten dat je vissen niet in een bokaal mag houden", aldus Michel Vandenbosch van de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA.