Dominee wil zonden biechtelingen publiceren

Jorrit (Flem)
Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

Sietze van der Veen trok de afgelopen maanden samen met zijn vrouw in een camper door het land. De dominee bood mensen de kans om in zijn camper hun zonden op te biechten, ook was dit mogelijk via zijn website. Zijn actie was een groot succes. De meest opmerkelijke biechten wil Van der Veen nu bundelen in een boek.

"Het is tijd dat de kerk naar buiten treedt, in plaats van rond te draaien in het eigen kringetje. Het is inderdaad een wat rebelse actie. De bel mag wel even rinkelen bij de kerken", sprak Van der Veen destijds rebels. En de bel heeft blijkbaar nog niet genoeg gerinkeld, gezien zijn idee.

In een reactie op het plan van Van der Veen zegt advocaat Hans Klopstra uit Stadskanaal dat de dominee gerechtelijke procedures riskeert. "De dominee begeeft zich in een behoorlijk grijs gebied", aldus Klopstra.

Van der Veen zelf pleit voor uitgave van het boek. "Er is veel verborgen leed onder de mensen. Uit de reacties op de site blijkt dat wel. De kerken schenken te weinig aandacht aan het persoonlijke verdriet van hun lidmaten. Dat is één van de redenen waarom ik het boek wil uitbrengen. De kerken moeten aan het werk. Men laat een verantwoordelijkheid liggen." De verhalen in zijn boek zullen onder andere biechten zijn over incest, mishandeling en zelfmoordplannen.

Hij realiseert zich dat lang niet iedereen blij zal zijn met publicatie van de zonden. "Maar ik gebruik geen namen en pas de verhalen aan zodat de persoon in kwestie anoniem blijft." Ondanks dit zet Klopstra grote vraagtekens bij het plan. "Net als artsen, notarissen en advocaten hebben dominees te maken met geheimhouding. Schending in strijd met artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Justitie kan daar zonder aanleiding een zaak van maken. Personen kunnen een klacht indienen. De dominee kan maar beter voorzichtig zijn."

Van der Veen zegt zich geen zorgen te maken over gerechtelijke procedures. "Ik heb een grote uitgeverij gevonden waarvan ik de naam nog even geheim wil houden. Ik ga er van uit dat deze mensen over voldoende juridische kennis beschikken."

Sietze van der Veen kwam al vaker opmerkelijk in het nieuws. Zo hield hij op 7 november 2003 een marathonpreek van vijftien uur, enkel onderbroken voor sanitaire stops. Hiermee wilde hij geld inzamelen om een ponykamp voor kankerpatiëntjes te bekostigen. Eerder begon hij samen met zijn vrouw een commercieel bedrijf in stervensbegeleiding.