'Vierdaagse Syrir' verdacht van moordplan

Rob (R@b)
De hoofverdachte omtrent de bedreiging van militaire deelnemers aan de 88ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen, wordt verdacht van poging tot moord. De 37-jarige Syrir Yvar H. uit Ooij werd afgelopen zaterdag in de Nijmeegse binnenstad door een arrestatieteam overmeesterd. De andere man die vastzit in deze zaak, een 33- jarige Libanees die in een asielprocedure zit, wordt verdacht van bedreiging.

Bij de huiszoeking in de hoekwoning van het gezin van Yvar H. in de Prinses Irenestraat zijn gn wapens of explosieven aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat er desondanks van uit dat beide mannen een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan het wandelevenement wilden beramen.

Buurtbewoners in Ooij willen snel opheldering van justitie of hun buurman nu wel of geen gevaarlijke terreurverdachte is. De angst zit er goed in, aldus een naaste buur van het gezin. De buurt heeft verder vooral te doen met de vrouw van H., de 28-jarige Wafa en haar twee kinderen Jara (6) en Maja (5), die vertwijfeld door de buurt heenlopen. De naaste buren, de familie Huisman: ''Wij weten niet zo veel raad met de situatie. Ze kunnen amper Nederlands verstaan, laat staan spreken''. Alleen de twee dochtertjes kunnen zich redelijk in het Nederlands redden.

Volgens de advocaten van het gearresteerd duo ontkennen beiden de ten laste gelegde feiten.