Arts vervolgd om dodelijke spuit

Tim (ActaniA)
Een arts uit Nijmegen moet zich voor de rechter verantwoorden voor de dood van een 77-jarige patiënt. Vorig jaar overleed de ernstig zieke man in het ziekenhuis van Oosterhout nadat de arts hem een injectie had toegediend. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda vrijdag bekendgemaakt.

Behalve morfine gaf de 31-jarige arts de man een hoeveelheid van het slaapmiddel dormicum. Het slaapmiddel stond niet op de medicatielijst van de ernstig zieke man vermeld. De arts had in de overlijdensverklaring aangegeven dat de man een natuurlijke dood was gestorven.

Het OM meent dat de arts de man 'opzettelijk en met voorbedachten rade' om het leven gebracht. Justitie neemt de zaak hoog op. 'Voor ons staat niet vast dat het om euthanasie gaat', aldus de woordvoerster. De rechtszaak staat gepland op 28 oktober.

De advocaat van de arts, C. Korvinus,vindt het absurd en onjuist dat het OM zijn cliënt vervolgt. 'Het ging om een stervende patiënt. Het toedienen van de betreffende middelen was in die situatie volstrekt normaal. De zaak is aangekaart door een hoofdverpleegkundige die zich gepasseerd voelde. De familie steunt de arts', aldus de raadsman.