'Veel televisie leidt tot roken en overgewicht'

Tim (ActaniA)
Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Kinderen die per dag minstens twee uur televisie kijken hebben meer kans om een nicotineverslaving te ontwikkelen. Bovendien hebben zij meer kans later dik te worden. Ook het risico op hart- en vaatziekten is hoger dan bij kinderen die minder televisie kijken. Dit zijn de resultaten van een Nieuw-Zeelands onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zullen zaterdag gepubliceerd worden in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoeker volgden duizend kinderen tot hun 26ste levensjaar. De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Otago, constateerden een duidelijk verband tussen veel televisiekijken en roken. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat kinderen die vaak voor de buis zitten op latere leeftijd vaker last te krijgen van overgewicht en een hoog cholesterolgehalte.

Het verband hiertussen is niet terug te voeren op rookgedrag van ouders of sociale status. Hier is volgens de wetenschappers al tijdens het onderzoek rekening mee gehouden. De wetenschappers adviseren ouders hun kinderen niet meer dan een uur per dag te laten televisiekijken.