Belangrijke Turkse crimineel opgepakt

ChrisJX
De Oostenrijkse politie heeft gisteravond één van Turkijes grootste criminelen opgepakt. Alaatin Cakici, die wordt verdacht van zeker veertig moorden, werd op weg naar een vakantiehuis aan het Wörthermeer in het zuid-Oostenrijkse bondsland Steiermark gearresteerd. Hij en zijn eveneens Turkse begeleider waren zo verrast, dat ze nauwelijks weerstand boden.

Cakici werd gezocht sinds hij in mei van dit jaar na verlof niet terugkeerde naar de gevangenis van Istanboel, waar hij zijn criminele zaakjes overigens met behulp van een mobiele telefoon afhandelde. De afgelopen maanden zou de crimineel zich vooral in Oostenrijk, Griekenland, Frankrijk en Italië hebben opgehouden.

De man wordt door Turkse rechtbanken verantwoordelijk gehouden voor meerdere roofovervallen en diverse moorden en aanslagen. Zo zou hij in 1995 opdracht hebben gegeven om zijn ex-vrouw te laten vermoorden en hebben enkele leden van zijn organisatie in 1996 vijf mensen in een café in Istanboel doodgeschoten. Ook ontving Cakici, die lid is van de Grijze Wolven, bij de privatisering van de nationale Turkse bank meer dan 100 miljoen dollar aan smeergeld van de voormalige premier Mesut Yilmaz.