Blondjes 'dommer' na lezen moppen

ChrisJX
KRML had ons via de nieuws-submit te melden:

Blondjesmoppen blijken van invloed te zijn op de prestaties van blonde vrouwen, zo is gebleken uit Duits onderzoek. Blondines die moppen over hun vermeende domheid te lezen kregen, presteerden daarna slechter dan gemiddeld in intelligentietests.

Ongeveer tachtig vrouwen, blonde en niet-blonde, werden getest op hun vermogen om snel en precies te werken. De helft van de deelneemsters kreeg voor de test enkele blondjesmoppen te lezen. "Geen enkele blonde vrouw gelooft dat ze dom is", aldus sociaal psycholoog Jens Foerster van de Internationale Universiteit van Bremen. "Maar nadat ze waren blootgesteld aan negatieve stereotypen, waren de blonde deelneemsters opmerkelijk trager in de tests."

Foerster geeft als verklaring dat mensen die te horen krijgen dat ze iets niet goed kunnen, daarna langzamer werken omdat ze proberen fouten te voorkomen. "Het onderzoek toont aan dat zelfs vooroordelen die algemeen gelden als onwaar, iemands zelfvertrouwen kunnen ondermijnen", concludeerde de onderzoeker.