Tot 6 jaar eis voor opblazen islamitische slagerij

Rob (R@b)
Tegen de man die verantwoordelijk is voor het gedeeltelijk opblazen van een islamitische slagerij in Den Bosch, vorig jaar op Tweede Kerstdag, is gisteren 5 jaar cel geëist. De 27-jarige, uit voormalig Joegoeslavië afkomstige man raakte bij de ontploffing zelf zwaar gewond door onder meer rondvliegend glas en brandende brokstukken.

De bedoeling was overigens niet om de slagerij op te blazen, maar om hem in de brand te steken. De 10 liter benzine die de dader daarvoor gebruikte was echter te veel van het goede.

De 27-jarige man, inwoner van Breda en een vluchteling uit Kosovo, was benaderd door een 34-jarige Tilburger, die op zijn beurt weer voor de Marokkaanse eigenaar handelde. De Joegoeslaaf zou 14.000 euro krijgen, de Tilburger 2.000 euro voor zijn rol als ''makelaar''. Tegen de 34-jarige inwoner van Tilburg werd 6 jaar cel geëist.

Zowel de Tilburger als de Bredanaar erkenden een ''grote fout'' te hebben gemaakt. De eigenaar van de zaak, een 36-jarige inwoner van Leerdam, staat later terecht omdat een psychiatrisch rapport over hem gisteren nog niet klaar was. Hij zou zijn zaak in de brand hebben willen laten steken omdat die slecht liep en hij van zijn huurcontract afwilde.

Buiten de 27-jarige inwoner van Breda vielen er geen slachtoffers bij de ontploffing. Er hadden echter mensen kunnen sterven, zo betoogde de officier van justitie. Een bewoner van een van een omliggende woning verklaarde dat hij door de kracht van de explosie uit zijn stoel geblazen werd.

Uitspraak over 14 dagen.