Senaatscommissie bekritiseert CIA in rapport

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse centrale inlichtingendienst (CIA) heeft de regering en de Senaat voorafgaand aan de invasie van Irak met onjuiste of te zwaar aangezette informatie over chemische en biologische wapens op het verkeerde been gezet, zegt de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten in een vrijdag uitgebracht, uiterst kritisch rapport.

In het rapport staat dat de analisten van de CIA ten prooi vielen aan 'vals groepsdenken,' waardoor zij alleen oog hadden voor informatie die in hun vooronderstellingen over de Iraakse wapenprogramma's paste. Ze gingen er van uit dat Irak chemische en biologische wapens bezat en er meer wilde maken en ook dat Irak zijn kernwapenprogramma weer op wilde starten, aldus de commissie. Bewijzen zijn hier nooit voor gevonden.

Subheader
De Senaatscommissie presenteert het rapport

Het rapport bekritiseert ook de voormalige CIA-directeur George Tenet, die adviezen zo verdraaid zou hebben dat bij de beleidsmakers de zienswijze van de CIA de overhand kreeg op die van de inlichtingendiensten van de ministeries van buitenlandse zaken en defensie. Tenet zou ook niet persoonlijk de tekst hebben doorgenomen van de 'State of the Union' van president George Bush waarin onjuiste verwijzingen zaten naar Iraakse pogingen om uranium te kopen in Afrika.

Het rapport laat verder in het midden of Bush en leden van de regering de informatie nog meer verdraaid hebben om hun pleidooien voor een oorlog tegen Irak kracht bij te zetten. Jay Rockefeller, de hoogste Democraat in de commissie, sprak daar zijn teleurstelling over uit. Hij zei verder dat het falen van de inlichtingendiensten gevolgen zal hebben voor de nationale veiligheid. "Onze geloofwaardigheid is verminderd. Ons aanzien in de wereld is nooit zo laag geweest. Wij hebben een diepe haat tegen Amerikanen gezaaid in de moslimwereld en die zal groeien. Een direct gevolg daarvan is dat ons land nu kwetsbaarder is dan ooit tevoren", aldus Rockefeller.

Subheader
De CIA heeft de regering en de Senaat op het
verkeerde been gezet

President Bush noemde het een nuttig rapport over waar de inlichtingendiensten tekort zijn geschoten en hoe hun functioneren kan worden verbeterd.