Terreurverdachten eisen einde voorarrest

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsAcht verdachten die in Groot-Brittannië langdurig in voorarrest zitten op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme hebben woensdag voor de rechter een einde aan hun voorlopige hechtenis geëist.

De mannen zitten al ruim 2.5 jaar vast zonder dat justitie een aanklacht tegen hen heeft opgesteld. Ze werden eind 2001 en begin 2002 aangehouden op basis van anti-terreurwetgeving die de politie de bevoegdheid geeft verdachten vast te houden op grond van geheim bewijs. Eind vorig jaar oordeelde de rechter dat justitie voldoende aanwijzingen heeft dat de mannen een gevaar vormen voor de staatsveiligheid.

Volgens de advocaten van de verdachten heeft justitie geen bewijs voor de schuld van hun cliënten en zijn sommige verklaringen tegen de mannen verkregen door de marteling of mishandeling van getuigen in Amerikaanse gevangenenkampen.

Subheader


Buiten het hooggerechtshof in Londen waar de zitting plaatsvond werd woensdag gedemonstreerd voor de vrijlating van de acht verdachten en tegen de anti-terreurwetgeving. (zie foto)