Nicolaļ wil toestroom Turken indammen

Bart (veekeend)
Icoon politiek binnenland nieuws Zodra Turkije volwaardig lid wordt van de Europese Unie, moet er voorkomen worden dat Turkse werknemers massaal naar Nederland komen. Dat vindt staatssecretaris Atzo Nicolaļ van Europese Zaken. Volgens hem moeten er dan meer maatregelen getroffen worden dan onlangs is gedaan voor de tien nieuwe toegetreden lidstaten.

Volgens de staatssecretaris is het ontrecht dat een aantal Nederlanders bang zijn voor het 'Islamitische karakter'. Daarentegen zouden zorgen op andere gebieden over een Turks lidmaatschap wel terecht zijn. Als het aan Nicolaļ ligt, dan komt de de Europese Commissie in oktober met mogelijke maatregelen. Deze maatregelen komen los te staan van de onderhandelingen over de toetreding van het land.

Voor werknemers uit de nieuwe europese lidstaten geldt dat ze de komende zeven jaar alleen welkom zijn in sectoren met een personeelstekort. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek tonen aan dat de Turkse bevolking in Nederland na toetreding groeien tot 850.000. Dat aantal werd in eerdere berekeningen op 547.000 geschat, een verschil van 303.000 .