'Petten loost te veel radioactief afval in zee'

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten heeft al jaren veel meer radioactief afval in zee geloosd dan volgens hun vergunning was toegestaan. Dit meldde klokkenluider Paul Schaap in een interview met het Noordhollands Dagblad. Door grote tijdsdruk zouden regelmatig grote hoeveelheden afvalwater via een lozingspijp in zee zijn geloosd, zonder dat dit water eerst gefilterd werd. Hierbij werden de normen tussen de honderd en de duizend keer overschreden.

In de duinen van Petten staat naast de kernreactor ook een afvalverwerkingsfabriek van de NRG. In die fabriek wordt bijvoorbeeld radioactief afval van de kernreactor verwerkt, maar worden ook andere radioactief besmette objecten gereinigd. Een voorbeeld is radioactief schroot. Vanuit de hele wereld komt er schroot naar Nederland om hier verwerkt te worden. Een paar honderd keer per jaar blijkt een partij schroot radioactief besmet te zijn, waarna de partij naar Petten gaat om gereinigd te worden.

Uit de verklaringen blijkt nu dat de afvalverwerkingsfabriek uit de jaren vijftig de stroom besmette objecten van de jaren negentig bij lange na niet aankon. Onbehandeld afvalwater moest soms uit overvolle opslagbassins direct de zee ingepompt worden om de stroom objecten aan te kunnen. Schaap beschrijft de gang van zaken als "praktijken uit het wilde westen".

Schaap gaat volgende week bij zowel de politie als bij de Kernfysische Dienst (KDF) aangifte doen. Hierbij zal hij gebruik maken van verklaringen van anonieme medewerkers van de NRG die lange tijd aan de lozingen hebben meegewerkt. Deze medewerkers willen anoniem blijven omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Dit overkwam Schaap eerder zelf toen hij misstanden openbaar maakte.

In een van de andere verklaringen is te lezen: "We protesteerden wel. Zeker als we zonder goede beschermende kleding moesten werken. We hebben, toen het echt te gek werd, ook wel eens gestaakt. Maar we stonden onder zware druk van de bedrijfsleiding. We verdienden heel goed met dit smerige werk. Het was een kwestie van bek houden en doorgaan, of die goed betaalde baan kwijt raken.
Controles? Ja die waren er soms. De Kernfysische Dienst kondigde die echter van tevoren aan. Dan poetsten we de boel goed schoon.
"

De NRG weigert nog commentaar te leveren.