Fraude met reisverzekering sneller aangepakt

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws Fraude met reisverzekeringen wordt sinds kort harder en sneller aangepakt. Normaal kwam gesjoemel met de reisverzekering bijna nooit voor de rechter, maar de afgelopen paar maanden zijn er forse boetes uitgedeeld. Dit is mogelijk door een nieuw samenwerkingsverband tussen het Verbond van Verzekeraars en het OM, waarbij de verzekeraars fraude direct aan justitie kunnen doorgeven. Hiervoor is geen tussenkomst van de politie meer nodig.

Tussen juni 2003 en maart 2004 heeft het OM in de regio Zwolle-Lelystad al zo'n driehonderd meldingen van verzekeraars ontvangen. Het gaat voorlopig nog slechts om een proef. In het najaar zal bekeken worden of de snellere aanpak blijft bestaan. De verzekeraars zijn in ieder geval tevreden en overwegen ook fraude met andere verzekeringen op deze manier te gaan aanpakken.

Fraude met reisverzekeringen komt vaak voor. Er worden vaak goederen als gestolen opgegeven die helemaal nooit zijn aangeschaft, of er wordt een veel te hoog aankoopbedrag van de gestolen goederen opgegeven. Met de nieuwe proef krijgt de fraudeur meestal eerst een schikkingsvoorstel wat kan oplopen tot enkele duizenden euro's. Wordt er niet betaald, komt de fraudeur alsnog voor de rechter.

Het is niet bekend hoeveel er in totaal met verzekeringen wordt gefraudeerd in Nederland. "Verzekeraars hanteren wel als vuistregel dat er jaarlijks naar schatting voor een half miljard euro wordt gefraudeerd", aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.