Energieverspilling door EK vlaggetjes

Robert (RRRobert)
Hanz0 had ons via de nieuws-submit te melden:

Zolang het oranje-elftal er nog niet uit ligt, blijf je ze zien: automobilisten die hun auto opleuken met een keur aan EK artikelen. Nu heeft men berekend dat als je gedurende het hele EK met oranje vlaggetjes op je autodak rondrijdt, je daarmee meehelpt om in totaal zo'n vijf miljoen liter extra brandstof te verbruiken.

In Engeland deed het fenomeen 'voetbalgekte' zeker niet onder voor die in Nederland en daarom besloten onderzoekers in de aerodynamica in opdracht van het BBC-programma Top Gear een aantal auto's met twee vlaggetjes in de windtunnel te zetten en deze aan een test te onderwerpen. Gemiddeld verloren de auto's hierbij vier pk aan vermogen, wat omgerekend zorgt voor twee procent extra brandstofverbruik. Op een totaal van zeker drie miljoen Engelse auto's die met tenminste één vlaggetje rondrijden en gemiddeld 16.000 kilometer per jaar rijden, kwamen de onderzoekers uit op een totaal brandstofverlies van ruim 20 miljoen liter gedurende het EK.

Voor Nederland werd dit omgerekend naar de situatie waarbij het per auto met twee oranje vlaggetjes zou gaan om ruim vijf miljoen liter, oftewel 6,75 liter per auto. Deze berekeningen komen van het blad Automobiel Management.