[update] Gijzelnemers in Aken gearresteerd

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsHet Duitse persbureau DPA meldt dat de Duitse politie maandagmiddag na een schotenwisseling vier gijzelnemers heeft gearresteerd. Ze hadden zich in een huis in Aken verschanst en lieten de twee gegijzelden vrij toen een arrestatieteam het huis bestormde.

Bij een benzinepomp, waar enkele schoten werden afgevuurd, werd een eerste gijzelnemer gearresteerd. De drie andere daders vluchtten richting Nederland, waar ze vlak voor de Nederlandse grens een huis binnendrongen.

Update dinsdag 12:17

Subheader
Eén van de gearresteerde gijzelnemers


De gijzeling begon tijdens een routinecontrole door de politie bij een benzinepomp. Tijdens de controle van de BMW, waarbij het viertal (drie mannen en één vrouw) buiten de auto stond, werd een schot gelost. De politie wist de vrouw te arresteren. De drie andere mannen dwongen een echtpaar, dat stond te tanken, in hun auto te stappen. Op hun vlucht veroorzaakten de gijzelnemers een aanrijding waarbij een vrouw lichtgewond raakte. Daarna vluchtten de daders met de gijzelaars richting Aken en schoten diverse malen op de achtervolgende politie.

Niet ver van de Vaalser Strasse ging de BMW kapot. Het drietal liet de gijzelaars gaan en ging te voet verder. De mannen probeerden vervolgens een passerende bestuurder zijn Mercedes afhandig te maken. De politie kon niet zeggen of dit ook gelukt was. De mannen drongen daarna een apotheek aan de Vaalser Strasse binnen. ''Verder dan het trappenhuis kwamen ze niet, omdat alle deuren op de eerste en de bovenste verdieping gesloten bleven,'' aldus eigenaresse Y. Noelpreiss.

Vervolgens omsingelde een speciale commando-eenheid uit Düsseldorf het pand waarna het drietal zich overgaf. De politie kan nog niets zeggen over de nationaliteit van het viertal en het motief voor de vlucht en gijzeling omdat de verhoren nog bezig zijn. Tijdens de doorzoeking van het pand trof de politie twee wapens aan. Enkele uren was de wijde omgeving afgezet. De Nederlandse politie bewaakte samen met de marechaussee de grensovergang om te voorkomen dat de gijzelnemers Nederland binnen zouden vluchten.