Moslims schrikken van slecht imago

Rob (R@b)
De resultaten van het TNS NIPO-onderzoek naar het autochtone gevoel over moslims hebben tot schrikreacties geleid bij Nederlandse moslimorganisaties. De Volkskrant meldde zaterdag dat zo'n 33% van de autochtone Nederlanders negatief staat ten opzichte van moslims en de islam. Tweederde van de autochtone Nederlanders onderhoudt overigens geen enkel contact met moslims.

Naarmate mensen meer afweten van de islam staat men wel positiever tegenover moslims, 28%, maar toch zegt 36% van die groep negatief te oordelen; 38% is neutraal. Jongeren oordelen vaker negatief dan gemiddeld.

Khalid Kasem, van de stichting Ben je bang voor mij, zegt dat de cijfers duiden op een enorme kloof tussen moslims en autochtone Nederlanders. ''Ik vrees dat we naar een heel groot probleem toegroeien. Het debat is zo gepolariseerd. De nuance heeft geen kans meer. Wat blijft hangen is het beeld van moslims die homo's van hoge torens willen gooien''. Kasem vindt dat er een andere weg in moet worden geslagen. ''Preken voor eigen parochie heeft geen zin. Misschien moeten we de blanke wijken in, het platteland op. Zo van: de islam komt naar u toe deze zomer''.

De directeur van de Turkse organisatie Milli Görüs, Haci Karacaer, vindt dat het debat over de islam te eenzijdigheid wordt gevoerd. ''Moslims laten zich veel te weinig horen. Ze zouden moeten laten zien dat ze niet allemaal hetzelfde denken''.

De directeur van het multicultureel instituut Forum noemt de enquête-uitslag ''choquerend''. Volgens Sadik Harchaoui wijst de enquête uit dat autochtonen géén toenadering willen. En omgekeerd moslims ook niet.

Voorzitter Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt dat er de laatste jaren een verharding te bespeuren valt in het oordeel van Nederlanders over moslims. ''Terwijl de overgrote meerderheid van de moslims een tolerante en seculiere vorm van islam aanhangt. Alleen een handjevol verdedigt de extremisten.'' Volgens hem moeten moslims nog meer de dialoog zoeken met de autochtone Nederlanders. De media en politici moeten volgens Tonca ook hun verantwoordelijkheid nemen. ''Ze moeten niet alle moslims en allochtonen over één kam scheren.''