Eerste particuliere ruimtevlucht geslaagd

Bas (DePresident)
basst, starr_gazer en Thucydides hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVoor het eerst hebben particulieren een mens in de ruimte gebracht. 'SpaceShipOne', met daarin astronaut Mike Melvill, is maandagmiddag om 17:15 (Nederlandse tijd) na een korte ruimtevlucht veilig geland op een vliegveld in de Mojave-woestijn in de Amerikaanse staat Californië. De vlucht begon vanmiddag om 15.45 en duurde in totaal anderhalf uur.

Subheader
De SSP1 landde weer veilig op aarde


SpaceShipOne (SSP1) verliet maandag kort voor 17.00 uur de atmosfeer van de aarde. Het door particulieren gefinancierde ruimteschip ontstak op een hoogte van 15 kilometer zijn raketmotor waarna het 100 kilometer boven de aarde de ruimte bereikte.

De raket was gedragen door een transportvliegtuig ('White Knight') opgestegen en het opstijgen van de 'White Knight' werd door duizenden belangstellenden gadegeslagen. Melvill heeft drie minuten gewichtsloosheid ondergaan en mag zich nu astronaut noemen. Van een ruimtevlucht is volgens de ruimtevaartorganisatie NASA sprake als een hoogte vanaf 100 kilometer wordt bereikt.

De van geboorte Zuid-Afrikaan Melvill was ook de testpiloot van het toestel. Bij zijn laatste testvlucht in mei kwam SpaceShipOne (SS1) tot 64 kilometer.

Subheader
De 'White Knight' stijgt op


Het is de eerste bemande ruimtevaart die niet door de Amerikaanse, Russische of Chinese regering werd bekostigd. Het project moet aantonen dat commerciële ruimtevaart levensvatbaar is en de deur openen voor ruimtetoerisme.

Ontwerper (en medefinancier) is Burt Rutan, die eerder de Voyager bouwde, het eerste vliegtuig dat rond de wereld vloog zonder te tanken. Belangrijkste geldschieter is Paul Allen, medeoprichter van softwaregigant Microsoft. De miljardair investeerde meer dan 20 miljoen dollar in het project.