Florida geeft ex-gedetineerden stemrecht terug

Bas (lr817086)
Icoon US electionsEen commissie in Florida die clementieverzoeken behandelt, heeft bepaald dat duizenden ex-gevangenen hun burgerrechten weer terugkrijgen. Vanaf nu mogen zij weer stemmen, plaats nemen in een jury en werken voor aan de overheid verbonden bedrijven.

De commissie, onder leiding van gouverneur Jeb Bush, was gedwongen tot deze revisie van ex-gevangenen door een rechter in Tallahassee. Deze vond dat een groep ex-gedetineerden die in de afgelopen tien jaar was vrijgekomen, niet was geholpen door de regering bij het herkrijgen van hun burgerrechten. Florida is een van de zes staten waar gevangenen die vrijkomen hun rechten niet automatisch terugkrijgen.

In totaal heeft de commissie 125.000 gevallen bekeken. Ongeveer 22.000 van hen komen in aanmerking voor het automatisch terugkrijgen van hun rechten. Van deze groep hebben inmiddels 11.000 daadwerkelijk hun privileges al weer terug. Van de overgebleven 103.000 krijgt waarschijnlijk de helft ook hun rechten terug na een korte rechtszitting, maar het is nog onduidelijk hoeveel van hen daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. De andere helft komt niet in aanmerking om uiteenlopende redenen. Een deel zit al weer in de gevangenis of heeft inmiddels al weer andere vergrijpen gepleegd.

Een advocaat van the American Civil Liberties Union, Randy Berg, meldde echter dat het werk van de commissie slechts een fractie van het probleem heeft behandeld. In totaal zijn er ongeveer 600.000 inwoners van Florida die hun burgerrechten zijn ontnomen. Volgens Berg komt ongeveer 30 procent van de gevangenen die hun tijd hebben uitgezeten in aanmerking voor het herstellen van hun rechten. In Florida is de zwaarte van de straf een maatstaf voor het herkrijgen van privileges.

Het ontnemen van het stemrecht ligt in Florida na de Presidentsverkiezingen van 2000 erg gevoelig. Toen won George W. Bush, de broer van Jeb Bush, met 537 stemmen verschil de verkiezingen in Florida en daarmee de 25 doorslaggevende kiesmannen.