Babyhandelaars tot hoge straffen veroordeeld

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsDe leider van een Chinese bende die 120 meisjesbaby's ontvoerde en doorverkocht is door een rechtbank in de Chinese provincie Henan veroordeeld tot de doodstraf. Dit heeft het persbureau Xinhua zondag bericht. Alle bendeleden stonden terecht. De leider, Li Guoju, kreeg als enige de doodstraf opgelegd. Twee leden werden tot levenslang veroordeeld en de overige leden kregen tussen de één en vijftien jaar celstraf opgelegd.

De bende bestond uit vijftien leden en was in de jaren 1998-2003 actief in de stad Puyang en omgeving, zo'n vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Beijing. In China geldt een strenge wet omtrent het krijgen van kinderen. Stellen mogen hierdoor maar één kind krijgen. Veel stellen hebben liever een zoon dan een dochter en zijn daarom bereid pasgeboren meisjesbaby's van de hand te doen, zeker als daar geld tegenover staat. Ook worden meisjesbaby's te vondeling gelegd.

Hetzelfde één-kind-beleid werkt echter in de hand dat mensen die alleen maar een zoon hebben juist graag een dochter willen, als hulp in de huishouding bijvoorbeeld. Ook kopen ouders soms een bruid voor hun zoon. De bende had zich gespecialiseerd in het ontvoeren van meisjebaby's. De baby's werden vervolgens voor veel geld verkocht.