Rutte volgt Nijs op

Bas (lr817086)
Mark Rutte, de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken wordt de opvolger van oud-staatssecretaris Nijs, die vorige week moest aftreden na een omstreden interview in Nieuwe Revu. De 37-jarige Rutte wordt op Sociale Zaken vervangen door Henk van Hoof, voormalig staatssecretaris van Defensie en oud-VVD-Kamerlid.

De VVD is een week lang bezig geweest met het vinden van een opvolger voor Nijs. De beste kanshebber was senator Rosenthal, maar hij liet weten niet beschikbaar te zijn. Ook Tweede Kamerlid en onderwijs specialist van de VVD-fractie Cornielje was een kanshebber.

Mark Rutte wordt binnen de VVD gezien als een zeer talentvolle politicus en zelfs een mogelijk toekomstig partijleider. Hij is sinds 2002 staatssecretaris van Sociale Zaken. Voor die tijd is Rutte voorzitter geweest van de VVD-jongerenorganisatie JOVD.

De 56-jarige Van Hoof heeft al ervaring met het departement van Sociale Zaken toen hij van 1991 tot 1998 als VVD kamerlid met die portefeuille in de Tweede Kamer zat. Ook was hij was lid van de parlementaire enquêtecommissie Buurmeijer, die onderzoek deed naar het misbruik van de WAO.

In 1998 werd Van Hoof staatssecretaris van Defensie in het tweede Paarse kabinet. Hij was in die functie onder meer verantwoordelijk voor de aankoop van de JSF. Na de verkiezingen in 2002 ging hij opnieuw de Kamer in om deze in 2003 weer te verlaten.


Mark Rutte en Henk van Hoof