Einde aan hergebruik plastic fles

Tim (ActaniA)
mangaan had ons via de nieuws-submit te melden:

Anderhalve-literflessen worden nu nog meerdere malen gebruikt, maar deze flessen zullen binnenkort vervangen worden door een eenmalig exemplaar. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van geheime afspraken die staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu met de frisdrankindustrie heeft gemaakt.

Deze afspraken dateren al uit december 2002. Van Geel heeft hierbij zowel zijn eigen medewerkers als de Tweede Kamer gepasseerd. Wanneer de meermalige fles verdwijnt is nog niet bekend. Van Geel heeft de voorwaarde gesteld dat de fles niet belastender voor het milieu mag zijn.

Recycling Netwerk, een organisatie die acht milieuorganisaties vertegenwoordigt, is razend over het verdwijnen van de statiegeld petfles. Een eenmalige fles zou 70 procent meer energie vergen en veroorzaakt tot 50 procent meer broeikasgas dan een meermalige fles, die tot vijfentwintig keer meegaat. Bovendien zou een eenmalige fles tweeënhalf keer meer afval veroorzaken.

Onder andere door de vervoerskosten van de lege flessen terug naar de fabriek worden deze flessen door de industrie als te duur bevonden. Ook supermarkten worstelen met de opslag van de flessen.