'Vermeende moslimterrorist woonde in Duitsland'

Rob (R@b)
De afgelopen week in Italië gearresteerde moslimradicaal Rabei Osman el-Sayed Ahmed, ('Mohammed de Egyptenaar'), heeft twee jaar lang in Duitsland gewoond. Dat meldt het Duitse blad Focus in haar nieuwste editie.

Osman el-Sayed Ahmed wordt gezien als het brein achter de bloedige aanslagen op de forensentreinen in Madrid. In Duitsland preekte hij islamitisch radicalisme terwijl hij als politiek vluchteling een uitkering van de Duitse staat genoot.

De 33-jarige Egyptenaar kwam in 1999 illegaal Duitsland binnen. Toen hij werd aangehouden vertelde hij Palestijn te zijn. Osman belandde medio 2000 in een asielzoekerscentrum, waar hij opviel door zijn radicale preken. Hij verdween in augustus 2001.

Begin 2003 is Duitsland al door Spanje op de hoogte gebracht dat er een onderzoek liep tegen 'Mohammed de Egyptenaar', omdat deze betrokken zou zijn bij een terroristische organisatie. Een onderzoek in Duitsland leverde echter weinig op.

De Spaanse krant El Pais meldde deze week dat uit afgeluisterde telefoongesprekken met Osman el-Sayed Ahmed zou blijken dat er in Nederland een terreurcel actief is geweest, die nu ontbonden is.