Telling aanslagen door VS klopt niet

Jeroen (steenz)
Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Een door de regering-Bush gepresenteerde lijst met terroristische aanslagen blijkt grote fouten te bevatten. Het Witte Huis presenteerde ‘The Patterns of Global Terrorism’ eind april om te bewijzen dat de oorlog tegen het terrorisme zijn vruchten begint af te werpen.

Uit het overzicht over 2003 leek te blijken dat het wereldwijde aantal aanslagen op het laagste niveau in 34 jaar verkeerde. Volgens ‘The Los Angeles Times’ zal het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het overzicht nu gaan bijwerken, met als nieuwe conclusie dat het aantal aanslagen juist gestegen is. In het originele document werden alleen de aanslagen tot 11 november 2003 meegeteld, zodat het totale aantal veel te laag uitviel. Bovendien werden een grote hoeveelheid ‘kleine aanslagen’ en aanslagen met een ‘nationaal karakter’ niet meegeteld. Het wordt zelfs verwacht dat het aantal terroristische aanslagen in 2003 na de correcties het hoogste in twintig jaar zal blijken te zijn.

Meteen na de publicatie van het rapport kwamen Democratische politici al met veel kritiek over de onvolledigheid ervan. Het Witte Huis zou met vervalste gegevens proberen het gevoerde anti-terreurbeleid te ondersteunen. Dit wordt echter tegengesproken door het Witte Huis; het document zou al in november 2003 naar de drukker gemoeten hebben waardoor er geen tijd meer was om de lijst af te maken.