''Arjan Erkel kon eerder en goedkoper vrijkomen''

Bas (DePresident)
Icoon Algemeen nieuwsArjan Erkel had vorig jaar december al kunnen vrijkomen voor een losgeld van 180.000 euro. Dit meldt het Algemeen Dagblad, die een eigen reconstructie van de ontvoering heeft gemaakt. Arjan Erkel kwam in april vrij nadat er een losgeld van een miljoen euro was betaald.

Erkel, die leiding gaf aan een missie van Artsen zonder Grenzen in de Russische deelrepubliek Dagestan, werd op 12 augustus 2002 ontvoerd. Pas een jaar daarna kwam er enige structuur in de contacten met de ontvoerders van Erkel en in de onderhandelingen over losgeld, aldus de krant. Uiteindelijk werd Arjan Erkel in april vrijgelaten nadat er een miljoen losgeld was betaald. De onderhandelaars moesten snel betalen omdat de ontvoerders dreigden Erkel voor twee miljoen euro door te verkopen aan een groep Tsjetsjenen.

De ontvoerders behoorden volgens het Algemeen Dagblad tot een kring van FSB-dubbelagenten die in ongenade waren gevallen. De contacten tussen de Russische veiligheidsdienst (FSB) en de ontvoerders verliepen moeizaam. Op enkele FSB-dubbelagenten waren aanslagen gepleegd en de informanten zouden met de ontvoering ook zichzelf hebben willen beschermen.

Subheader
Arjan Erkel, inmiddels weer veilig thuis