'Dansende' beren worden vrijgekocht

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsDertien Bulgaarse beren die ter vermaak van toeristen op straat moesten dansen, zijn vrijgekocht door de Oostenrijkse dierenrechtenbeweging 'Vier Pfoten'. De dieren kunnen nu in een twaalf hectaren groot berenreservaat gaan wonen in Rila, 180 kilometer ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Volgens de organisatie kunnen de beren nu wel een normaal leven leiden. De beren dansen niet omdat ze getemd worden, maar door de ring die in hun neus zit en die zoveel pijn doet dat de beer dansachtige bewegingen gaat maken. Andere beren worden op hete platen gezet die die hen dwingen te springen.

Veel zigeunerfamilies verdienen in Bulgarije en andere Balkanlanden geld door deze dansvoorstellingen. Meestal is dit hun enige bron van inkomsten. Deze praktijken zijn illegaal en de beren zouden in principe zo bij de eigenaars kunnen worden weggehaald. De dierenrechtenbeging besloot echter om de zigeunerfamilies een afkoopsom te geven om ze te helpen een andere handel op te zetten.

De dierenrechtenbeweging heeft inmiddels weer genoeg geld opgehaald om elf andere beren te kunnen afkopen. In ruil voor geld ondertekenen de eigenaars een verklaring waarin staat dat ze nooit meer met beren zullen werken. Deze beren zullen echter niet meer naar het berenreservaat gaan. Ze verblijven verder bij de eigenaars en krijgen een chip ingeplant zodat ze gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

Subheader
De neusring dwingt tot dansachtige bewegingen