Vertrekcentrum asielzoekers voor Ter Apel

Jorrit (Flem)
Icoon Binnenlands nieuwsTer Apel krijgt een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeenteraad van de Groningse gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, is hier maandag mee akkoord gegaan. Het is het eerste vertrekcentrum in Nederland, eerder gingen andere gemeentes niet akkoord. Ter Apel ligt vlak bij de Duitse grens.

Het begin van de raadsvergadering werd verstoord door tientallen actievoerders van het Comité van Harte Pardon, de werkgroep Vluchtelingen Vrij en het Steunpunt Vluchtelingen. Al deze groeperingen strijden fel tegen de komst van het vertrekcentrum in Ter Apel. De actievoerders moesten uiteindelijk door de politie met harde hand verwijderd worden. Tien mensen werden aangehouden.

De gemeenteraad stemde met een meerderheid van elf stemmen tegen vijf in met het voorstel. De VVD, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelangen stemden voor, evenals een deel van de PvdA. Het andere deel van de PvdA en GroenLinks stemden tegen. Het vertrekcentrum zal plaats bieden aan zo'n vierhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers.

De komst van het vertrekcentrum in Ter Apel is eindelijk een positief bericht voor minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij wil de komende drie jaar 26.000 uitgeproduceerde asielzoekers het land uitzetten, waarbij zij vertrekcentra goed kan gebruiken. Eerder werd de komst van vertrekcentra bij Hilversum, Eindhoven en Dokkum afgeblazen.