Prijzenoorlog kost supermarkten 500 miljoen per jaar

Bas (DePresident)
yohan.nl herschreef en submitte het volgende bericht:

Icoon Financieel nieuwsVolgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel lopen supermarkten per jaar 500 miljoen euro aan brutowinst mis door de prijzenslag. Dit komt neer op zo'n tien miljoen per week. Volgens het Vakcentrum Levensmiddelen heeft de prijzenoorlog inmiddels 8000 tot 10.000 mensen hun baan gekost.

Het einde is nog niet in zicht. De voorzitter van het Vakcentrum Levensmiddelen denkt dat begin volgend jaar ook grote supermarkten hun deuren moeten sluiten als de prijzenslag aanhoudt. Overigens is de omzet van de supermarkten in 2003 wel gestegen ten opzicht van 2002. De supermarkten draaiden vorig jaar een omzet van 24,9 miljard euro. Dit betekende een
omzetstijging van 2 procent. Ook voor volgend jaar verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een lichte groei van de omzet.

Volgens het CBL ging het de branche vooral in de eerste helft van 2003 voor de wind. Ook in de warme zomermaanden ging het goed, mede door de sterk gestegen prijzen in de horeca. Eind oktober kwam de klad erin toen de prijzenoorlog losbarstte. Die duurt tot op de dag van vandaag voort. Reden voor het CBL om de verwachtingen voor 2004 minder rooskleurig in te schatten.