Belangrijke stap voorwaarts in strijd tegen longkanker

Bas (DePresident)
Icoon Medisch nieuwsKankerdeskundigen hebben vandaag op een bijeenkomst in de Verenigde Staten bevestigd dat er een belangrijke stap voorwaarts is gezet in de strijd tegen longkanker. Er is een medicijn ontwikkeld dat doeltreffend is bij patiënten die niet reageren op de gewone kankerbehandelingen.

Het gaat om het medicijn erlotinib (Tarceva). Dit medicijn zorgt ervoor dat de levensduur van patiënten die zich in een vergevorderd stadium van de ziekte bevinden (en bij wie de gewone behandelingen zonder resultaten blijven), zich met 40 procent kan verlengen. Het medicijn, dat gemaakt wordt door het Amerikaanse laboratorium Genentech, werkt ook remmend op de eerste symptomen van longkanker zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en pijn. Ook vertraagt het de uitzaaiing van de ziekte.

"Het gaat om een orale behandeling die totaal nieuw is en goed werkt bij patiënten die tot nog toe maar weinig opties hadden. De patiënten die behandeld werden met erlotinib, hebben niet enkel een langere levensverwachting, maar kennen ook een hogere levenskwaliteit", aldus Frances Shepherd, die het onderzoek leidde.