Bedreiger Nederlands journalistenpaar aangehouden

Bas (DePresident)
Icoon Irak nieuwsDe Iraakse politie heeft de vermoedelijke bedreiger van het Nederlandse journalistenpaar Ismael Zayer en zijn vrouw Anneke van Ammelrooy opgepakt. Hij werd zaterdag aangehouden nadat hij had ingebroken in het kantoor van de krant waar Ismael Zayer werkt.

Dit heeft van Ammelrooy, die voor de Groene Amsterdammer werkt, vandaag bekend gemaakt. Zayer geeft leiding aan de onafhankelijke, kritische krant Al Sabah Al Jedid. Hij en zijn vrouw worden al geruime tijd bedreigd. Afgelopen week nog was Zayer betrokken bij een schietpartij.

De verdachte is een student van één van de religieuze scholen in Bagdad. Hij zou eerder betrokken zijn geweest bij een poging tot ontvoering van een collega van Zayer, die voor dezelfde krant werkt. Ook zou hij met een groep mannen het gebouw zijn binnengedrongen en de daar aanwezige journalisten hebben bedreigd. De mannen zijn toen weer vertrokken in dezelfde auto's die eerder bij de ontvoeringspoging werden gesignaleerd.

De verdachte kon ditmaal echter in de kraag gegrepen worden. Hij is inmiddels verhoord. Van Ammelrooy, die tevens voor een organisatie werkt die maatschappelijke projecten ondersteunt, denkt dat de belagers aanhangers zijn van de voormalige Baath-partij van de gevallen Iraakse leider Saddam Hoessein. Het journalistenpaar is al herhaaldelijk met de dood bedreigd. Zaterdag nog werd de medewerker van de krant medegedeeld dat hij en zijn vrouw zullen worden opgeblazen als zij het land niet zouden verlaten.