Amerikaans-Britse Irak-resolutie verder verfijnd

Bas (DePresident)
De laatste versie van de ontwerpresolutie voor de machtsoverdracht in Irak geeft de Iraakse interim-regering het recht de door de VS aangevoerde buitenlandse troepenmacht op elk gewenst moment het land uit te zetten. Verder mag de interim-regering in de zeven maanden waarvoor zij benoemd is, geen besluiten nemen die betrekking hebben op de toekomst van Irak.

Een moeilijk punt blijft hoe de verhouding wordt tussen de interim-regering en de Amerikaanse strijdkrachten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei daarover dat de interim-premier Iyad Allawi de leden van de Veiligheidsraad een brief heeft gestuurd met gedetailleerde voorstellen daarover. Volgens Powell wil Allawi verspreid over het land Iraakse commissies instellen die met de met de Amerikanen samenwerken en hun acties in de gaten houden. Het voorstel komt er op neer dat Irak alleen soevereiniteit neemt over de Iraakse troepen en dat de buitenlandse troepen, waaronder de Amerikaanse troepen, hun soevereiniteit behouden. Powell geloofde ook dat de brief van Allawi veel zorgen van de raadsleden over militaire procedures zal wegnemen.

Subheader


De leden van de Veiligheidsraad bespreken de resolutie zaterdag met VN-chef Kofi Annan. VN-gezant Lakhdar Brahimi komt naar de VS om de raadsleden op de hoogte te brengen van zijn vorderingen. De Verenigde Staten hopen dat de resolutie de NAVO zal overhalen om deel te gaan nemen aan veiligheidsoperaties in Irak, aldus de onderminister van buitenlandse zaken, Richard Armitage. Als de resolutie wordt aangenomen gaat Armitage naar Brussel om zijn gesprekken daarover met de NAVO voort te zetten.