Op de koffie in woonwagenkamp

Whitney (weetnie)
Altijd al een keer koffie willen drinken en een broodje willen eten in een woonwagenkamp? Aan de Noordweg in Den Haag was dat zaterdag mogelijk. Om het imago van woonwagenbewoners te verbeteren werd daar een open dag georganiseerd.

Volgens Sanie Kames, de bewoonster van wie het initiatief kwam om deze dag te organiseren, bezochten enkele honderden belangstellenden het kamp. "Ze kwamen uit Amsterdam, uit Limburg, eigenlijk overal vandaan", aldus Kames, een van de ongeveer 140 bewoners van het Haagse kamp. De bezoekers van de inloopdag kregen naast koffie en broodjes ook een rondleiding over het kamp.

Enkele prominente (ex-)woonwagenkampbewoners steunden het initiatief. Zo stuurde keeper Dorus de Vries van ADO Den Haag een videoboodschap. Datzelfde deed voetballer Rafael van der Vaart, die tot zijn achttiende woonwagenbewoner was. Ook Frans Bauer liet van zich horen en belde naar het kamp aan de Noordweg om de bewoners succes te wensen.

Eind vorig jaar kwam het Haagse woonwagenkamp in het nieuws, nadat de gemeente Den Haag had besloten een deel van de wagens van een kamp aan de Leyweg te verhuizen naar nieuwe standplaatsen aan de Noordweg. Bij deze gedwongen verplaatsing raakten veel wagens beschadigd. De gemeente vindt dat de woonwagenbewoners zelf voor die schade moeten opdraaien. De bewoners zijn het hier niet mee eens en zijn daarom een bezwaarprocedure begonnen. Naar verwachting neemt deze enkele maanden in beslag.