Microsoft weet patent te leggen op muisklik

Gerson (FatalException)
Microsoft heeft succesvol het patent weten te verkrijgen op het klikken met de muis om een applicatie te openen. Bedrijven die het kort-, lang- of dubbelklikken om verschillende applicaties te openen gebruiken, moeten nu hun product wijzigen, licentiekosten betalen aan Microsoft, of toegang geven tot hun intellectuele eigendom.

Het Amerikaanse patent is van kracht op "beperkte soorten van computerapparaten", waaronder PDA's en mobiele telefoons. Sommige activisten vinden dat het patent van Microsoft geen "zinnig gebruik" is van het patenten-systeem, omdat het idee van de lange-, korte- en dubbelklik geen ware vinding is. Zowel de VS als Groot Brittannië gebruiken deze criteria om te bepalen of ze wel of geen patent toewijzen. "Het is bijna erger dan een parodie dat Microsoft het voor elkaar heeft gekregen", aldus Ian Brown van de Foundation for Information Policy Research in Londen.

De UK Patent Office weigert direct commentaar te geven op Microsofts muisklik patent. Woordvoerder Jeremy Philpott verklaart wel: "Als het patent op iets aangevraagd is wat iemand anders al uitgevonden heeft, of op iets dat voor de hand liggend zou zijn, dan zouden we het niet aangenomen hebben". Ook de US Patent Office denkt dat ze het juiste gedaan hebben. "Een Amerikaanse aanvrager naar een patent krijgt geen patent als ze geen bewijs hebben dat het nieuw en uniek is. Als iemand kan aantonen dat zij voor de patenthouder hetgeen al uitgevonden hadden, zullen we het onderzoeken", aldus woordvoerster Brigit Quinn.