'Islamofobie is gevaarlijk'

Bart (veekeend)
Icoon Algemeen nieuws Volgens de Commissie voor Britse Moslims en Islamofobie kan aanhoudende en onbeheerste islamofobie leiden tot rellen en toenemend extremisme onder moslims. De commissie, door de Britse regering in het leven geroepen, waarschuwt daarvoor in haar vandaag gepresenteerde rapport.

Uit het rapport blijkt onder meer dat het leven voor de moslims sinds de aanslagen van elf september 2001 gemiddeld zwaarder is geworden. Zo worden zowel moslims als moskeeën steeds vaker geconfronteerd met geweld. De commissie stelt eveneens dat overheidsinstellingen zich schuldig maken aan het discrimineren van moslims. Mede hierdoor vervreemden met name jonge moslims in grote getale van de Britse cultuur. Volgens de commissie dreigt het een tijdbom te worden.

"De integratie van moslims wordt bedreigd door onwetendheid en onverdraagzaamheid", aldus commissielid Richard Stone. Volgens hem is er niets gedaan met de zestig aanbevelingen van commissie in 1997, met als doel het bevorderen van een verdraagzamere samenleving. Hij stelt dan ook dat de positieve ontwikkelingen sindsdien veelal het werk zijn moslimorganisaties zelf zijn.

De Britse Moslimraad, die haar medewerking aan het onderzoek gaf, deelt de conclusie van de Commissie voor Britse Moslims en Islamofobie. Ze stelt dat er weinig vooruitgang is geboekt ten aanzien van "de verschrikking van islamofobie." Volgens de Moslimraad doet de Britse regering te weinig aan het beschermen van de moslimburgers tegen "discriminatie, laster, pesterijen en diefstal."


Schema islamofobie
Schematische weergave van islamofobie, volgens de commissie


De imam Abduljalil Sajid, een adviseur van de commissie, waarschuwt dat veel Britse organisaties "institutioneel islamofobisch zijn. Zo worden moslims sinds 11 september niet zelden door agenten lastig gevallen die daarbij gebruik maken van omstreden aanhoudings- en fouilleringsbevoegdheden", aldus de iman.

_
De conclusies van het rapport. (Engels)