Dubbele nationaliteit neemt nog steeds toe

Rob (R@b)
Het aantal Nederlanders dat naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit heeft, neemt nog steeds toe. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat tot 2003 bijna 900.000 personen een dubbele nationaliteit bezaten. Dat zijn er zo'n 50.000 meer dan een jaar daarvoor.

Op 1 januari 2003 woonden er in Nederland 1,6 miljoen personen met een niet-Nederlandse nationaliteit, daarvan bezaten 700.000 personen alleen een niet-Nederlandse nationaliteit.

Bij de dubbele nationaliteiten gaat het in 50% van de gevallen om personen die behalve Nederlander, Turk of Marokkaan zijn. Ze worden op ruime afstand gevolgd door Nederlanders met tevens de Duitse of Britse nationaliteit. Vrijwel alle Turken en Marokkanen die genaturaliseerd worden, houden ook hun nationaliteit van het land van herkomst. De wetgeving in die landen verbiedt het opgeven van de oorspronkelijke nationaliteit.

Verder blijken ruim 12.000 personen behalve de Nederlandse twee andere nationaliteiten te bezitten. Bijvoorbeeld een kind van een Marokkaanse ouder die via Duitsland naar Nederland is verhuisd. Ruim honderd personen in Nederland hebben zelfs drie niet-Nederlandse nationaliteiten en zouden ook nog de Nederlandse kunnen krijgen.

Onlangs maakte het kabinet bekend dat ze af wil van de dubbele nationaliteit van de derde generatie allochtonen.