Particulieren weer terug naar de beurs

Arjan (Yosh)
Icoon economisch nieuwsBekorende koersen trekken de particuliere beleggers weer terug naar de beursvloer. Met een groei van 4 procent rekenen ruim 1,42 miljoen beursgangers voor eens en altijd af met de stagnerende tendens die zich al vanaf 2000 meester had gemaakt over Nederland.

De Amsterdamse beurs beleefde vanaf de millenniumwisseling een aantal zeer slechte jaren. Echter, vanaf halverwege 2003 krabbelde de AEX-index weer gestaag op. Deze vruchtbare voedingsbodem zorgde er dan ook voor dat particuliere beleggers begin 2004 erg optimistisch waren over hun kansen. De helft van deze groep stak zijn geld in beleggingsfondsen, een derde in eigen aandelen en een aantal van 12 procent in obligaties. Negen procent van de beursgangers waagde zich aan derivaten.

Ruim dertig procent van de kleine investeerders regelt zijn of haar zaken via het internet, wat uitkomt op eenderde meer vergeleken met de stand van zaken een jaar eerder. De gemiddelde particuliere beleggers is 48 jaar oud en heeft in doorsnee meer dan drie jaar ervaring op de beurs. Slechts 12 procent is minder dan drie jaar actief met aandelen. Dat was in 2000 nog 44 procent.