Lijsttrekker weigert gedragscode europarlement

Gertjan (Kozzmic)
verkiezingen europarlementPaul van Buitenen, lijsttrekker van de partij Europa Transparant, zal indien hij wordt gekozen in het Europees Parlement, te veel ontvangen onkostenvergoedingen niet terugstorten. Het voorstel dat PvdA en GroenLinks hierover deden noemt hij 'hypocriet'. Van Buitenen wil het geld gebruiken om zijn partij op te bouwen.

Volgens Van Buitenen leven sommige europarlementariėrs de huidige gedragscode al niet na. "Mijn partij gaat de misstanden echt te lijf en daar is geld voor nodig. Liever gebruik ik het geld om de wapens te kopen waarmee wij onze strijd tegen de zakkenvullers gaan voeren." De voormalige Europees ambtenaar raakte bekend toen hij aan de bel trok over fraude van Europese functionarissen. Hij werd daarop op non-actief gesteld. Onlangs richtte hij zijn eigen partij op, waarmee hij bij de Europese verkiezingen op 10 juni in het parlement hoopt te komen.

GroenLinks
GroenLinks-lijsttrekker Kathelijne Buitenweg weigert in een reactie de aangescherpte gedragscode hypocriet te noemen. "Sommige anderen, zoals de Britse Groenen, geven het geld aan goede doelen. Wij geven het terug aan het Europees Parlement, omdat wij niet zelf een keuze willen maken in de besteding van het geld," aldus de GroenLinks-politica.