Korpschef: "Zet ontuchtplegers op internet"

Bart (veekeend)
Icoon Binnenlands nieuws Als het aan L. Kuijs, de korpschef van de politie Brabant Zuid-Oost, ligt, dan komen ontuchtplegers met foto voortaan op het internet. Deze opvallende uitspraak deed hij tijdens een uitzending van Omroep Brabant. Momenteel is het zo dat de wet op de privacy verbiedt daders met foto op internet te publiceren. Volgens Kuijs is dat niet meer van deze tijd.

"Als ik met mijn pasjes bij Albert Heijn kom, weten ze daar precies hoeveel potten pindakaas ik koop. Dat is ook privacy, maar die informatie wordt gewoon vrijgegeven," zo zegt Kuijs. Volgens hem moeten personen die flink de mist in gaan, bijvoorbeeld ontuchtplegers, weten dat hun foto's mogelijk op internet geplaatst worden. De korpschef vindt dat geen schending van de privacy "maar een manier om mensen te pinnen op hun verantwoordelijkheid."

Tijdens een politiecongres deed Kuijs zijn uitspraken vandaag, waar ook minister Donner van Justitie aanwezig was. Donner ziet niets in het idee van de korpschef. "Zeker als het om internet gaat, ben je bezig met het oude idee van de schandpaal. Dan gaan we weer jaren terug. We hebben straffen, wetten en regels ingevoerd zodat mensen niet meer aan de schandpaal hoeven", aldus Donner.