Baby geboren uit 21 jaar oud sperma

Robert (RRRobert)
emileuitapeldoorn had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Britse vrouw heeft na een vruchtbaarheidsbehandeling een gezonde baby gebaard. Op zich niet meer zo heel bijzonder meer tegenwoordig, maar in haar geval wel; het sperma dat werd gebruikt was 21 jaar lang ingevroren. Het kind bleek overigens in 2002 al te zijn geboren. De wetenschappers die hieraan hebben meegewerkt claimden dat deze geboorte een record is op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen.

De biologische vader van het kind liet in 1979 al een aantal monsters van zijn sperma invriezen, nadat bij hem zaadbalkanker was geconstateerd. De behandeling van deze vorm van kanker zou hem namelijk onvruchtbaar maken. De man herstelde na een operatie, bestraling en chemotherapie uiteidelijk geheel van de kanker en besloot 21 jaar later samen met zijn vrouw dat ze een kind wilden.

Het tijdschrift 'Human Reproduction' meldde deze week dat "Uit dit geval blijkt dat langdurige invriezing van sperma de spermakwaliteit en -productiviteit niet aantast. Dat is belangrijk, want als sperma wordt ingevroren van jonge kankerpatiënten, gebeurt dat op een moment van grote emotionele spanning, wanneer de toekomstige vruchtbaarheid waarschijnlijk geen hoge prioriteit heeft."