Frans tijdschrift vervolgd om imam-interview

Bart (veekeend)
Icoon Buitenlands nieuws In Frankrijk zal de hoofdredacteur van het tijdschrift Lyon Mag, Philippe Brunet-Lecomte, gaan worden vervolgd vanwege het omstreden interview met de radicale imam Abdelkader Bouziane. Een rechter heeft inmiddels bevolen stappen te ondernemen tegen de hoofdredacteur. De imam zegt in het aprilnummer van Lyon Mag dat hij onder bepaalde omstandigheden voorstander is van het slaan van een vrouw. Ook reageert hij bevestigend als hem wordt gevraagd of hij steniging als straf kan billijken.

In een reactie zegt Brunet-Lecomte de bekendmaking dat justitie een onderzoek tegen hem is begonnen "bijzonder schokkend en stom" te vinden. Volgens hem blijkt uit niets dat in het omstreden interview opvattingen van de imam worden gedeeld door zijn blad. Het ging er om "deze islamist een stem te geven om de aard van de argumenten te laten zien die in de voorsteden worden gebruikt", zo zei de hoofdredacteur. In het Franse recht geldt een onderzoek als de inleiding tot gerechtelijke vervolging.

Volgens Robert Menard van de journalistenorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen worden wetten die dienen om een vervolging te kunnen instellen bij racisme of laster in dit geval misbruikt. Menard: "Lyon Mag is geen islamistisch tijdschrift. Het is onrechtvaardig, stom en ondermijnt de geloofwaardigheid van justitie. Het is belangrijk dat de mensen weten wat deze imam zegt."

De ophef in Frankrijk ontstond na een interview in het aprilnummer van het blad. Zo diende de loco-burgemeester van de plaats Venissieux, waar Bouziane in een moskee werkzaam is, een klacht in wegens "een aanslag op de openbare orde en op de republiek." De imam, vader van zestien kinderen beschreef eerder in detail hoe een echtgenoot zijn echtgenote(s) mag kastijden. Het boek veroorzaakte in Spanje veel ophef, met als gevolg een voorwaardelijke celstraf voor Bouziane.

Abdelkader Bouziane
De radicale imam, Abdelkader Bouziane


Bouziane staat bekend als een radicaal islamiet, die het salafisme aanhangt. Hij volgde zijn opleiding in Saudi-Arabië en wordt beschouwd als een van de imams die in het begin van de jaren '90 het salafisme* onder Franse moslims hebben verspreid.

De plaats Venissieux staat bekend als een broeinest van salafisten. Uit dezelfde plaat komt een andere imam, Chellali Benchellali. Laatstgenoemde zit met een deel van zijn familie in voorarrest op verdenking van het plannen van gifaanslagen in Frankrijk.

Eerder berichtte FOK! dat de imam vanwege zijn extreme uitspraken Frankrijk werd uitgezet. Afgelopen zaterdag oordeelde de rechter dat zijn uitzetting in strijd was met de Franse wet. Daarop is Bouziane teruggekeerd naar Frankrijk, waar hij inmiddels weer aan het werk is.
_
* Het salafisme is een fundamentalistische stroming die een puriteinse, ritualistische vorm van islambeleving voorstaat. Salafisten streven naar totale zuiverheid in het geloof en baseren zich alleen op de koran en de overleveringen van de eerste generatie van schriftgeleerden.