Bush wil Abu Ghraib gevangenis slopen

Bart (veekeend)
JoVo had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws In een radio- en televisietoespraak aan het Amerikaanse volk heeft president Bush gisteravond getracht hen te overtuigen van zijn visie voor de toekomst van Irak. Daarbij verwacht Bush een moeilijke periode voor en na de machtsoverdacht op 30 juni aan een Iraakse interim-regering. "Maar de Verenigde Staten zullen de Irakezen helpen op hun weg naar democratie en vrijheid", zei Bush.

De speech komt op een moment dat de Amerikaanse regering onder druk staat vanwege de situatie in Irak. In de opiniepeilingen kampt de president met een dieptepunt van zijn populariteit. De vele Amerikaanse soldaten die het leven laten en de de vernedering van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen maken de Amerikaanse bevolking sceptisch.


President Bush


Tijdens de speech ontvouwde Bush enkele zijn plannen. Hij noemde vijf stappen om democratie en vrijheid in Irak te bereiken. Het betreft de machtsoverdracht, het creëren van stabiliteit, het aanmoedigen van meer internationale steun, de aanpak van de infrastructuur en vrije verkiezingen. Daarbij wil Bush onder andere de beruchte Abu Ghraib gevangenis slopen, waar de vernederingen plaats vonden. Dit zou moeten gebeuren met toestemming van de Iraakse interimregering.

Verder gaf Bush aan de Amerikaanse soldaten voorlopig in Irak te willen houden. Momenteel zijn dat er 138.000. Volgens de president vallen ze niet onder het commando van de nieuwe interim-regering. Bush noemde geen datum voor hun terugtrekking. "Zij blijven zolang als noodzakelijk is, als ze meer troepen nodig hebben zal ik er meer sturen."