Hoofdredacteur The Daily Mirror ontslagen

Ferry (Veerboot)
webtoon, somewhere99 en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Hoofdredacteur Piers Morgan van het Britse boulevardblad The Daily Mirror is per direct ontslagen. Onlangs publiceerde zijn krant foto's van Iraakse gevangenen die door Britse soldaten werden mishandeld. Op de foto's was onder meer te zien hoe iemand in militair tenue over een vermeende gevangene urineert. De foto's waren nep.

Deskundigen twijfelden al snel aan de echtheid van de foto's. Een truck die op één van de foto's te zien is, bevond zich op het moment dat de foto zou zijn genomen niet eens in Irak. De Britse minister van Defensie Hoon en de Britse premier Tony Blair zeiden deze week ook dat de foto's nep zijn.

Gisteren verklaarde The Daily Mirror nog dat de regering "geen sluitend bewijs" had geleverd dat de foto's niet uit Irak afkomstig zijn, maar dat de foto's juist "de realiteit van het afschuwelijke gedrag van sommige Britse troepen" illustreerden. Vandaag gaf The Daily Mirror in een verklaring echter toe dat de foto's nep zijn. "Er zijn voldoende bewijzen die suggereren dat deze foto's vals zijn en dat The Daily Mirror het slachtoffer is van kwaadaardig bedrog."

The Daily Mirror heeft haar excuses aangeboden aan de Britse troepen. De Raad van Bestuur van The Daily Mirror vond het ongepast Morgan nog aan te houden als hoofdredacteur.

Concurrent The Sun heeft 50.000 pond uitgeloofd aan degene die met informatie komt die leidt tot de arrestatie van degenen die de foto's hebben gemaakt. The Sun zegt alle tips die ze krijgt door te geven aan de militaire politie, die de foto's onderzoekt.