Cel geëist wegens doden overvaller

Rob (R@b)
yoda_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor de rechtbank in Den Haag is gisteren anderhalf jaar cel geëist tegen de 71-jarige invalide garagehouder Cees Gardien uit Leidschendam, wegens het doden van een Turkse crimineel. Gardien beweegt zich vanwege zijn ziekte vrijwel uitsluitend in een rolstoel. Hij lijdt aan keelkanker en suikerziekte.

Gardien reageerde vanuit zijn rolstoel met afgrijzen op de eis. Moeizaam sprekend, omdat zijn strottenhoofd recent operatief is verwijderd: "Ik ben geen moordenaar en heb die man niet willen ombrengen. Ik heb nooit iets verkeerd gedaan en dan word ik zó behandeld..."

Op 15 december vorig jaar in de vroege ochtend werd Gardien, toen hij de krant uit de brievenbus haalde, in het pikkedonker plotsklaps omringd door vijf met messen en vuurwapens gewapende Turkse overvallers die bivakmutsen droegen. Gardien schoot hierop de illegaal in ons land verblijvende Turkse crimineel Yacup Yuruyucu dood.

Volgens het openbaar ministerie (OM) kan Gardien zich niet beroepen op noodweer. ''Het middel stond niet in verhouding tot de dreiging. Naar mijn idee was er geen aanval op Gardien, maar ging het de overvallers om zijn eigendommen. Uit niets blijkt dat zij hem wilden ombrengen'', aldus de officier van justitie. Dat de invalide ondernemer na twee eerdere overvallen en nog eens negen inbraken bij het afgelegen garagebedrijf doodsbang was, ging er bij het OM ook al niet in. "Na de eerste overval in 1975 heeft de verdachte dat eveneens verklaard. Desondanks heeft hij zijn bedrijf gewoon op dezelfde plek voortgezet."

De advocaat van Gardien pleitte voor vrijspraak omdat Gardien puur uit zelfverdediging zou hebben gehandeld.

Uitspraak over twee weken.


Gardien