SP raakt twee raadszetels kwijt

Gertjan (Kozzmic)
Twee raadsleden van de Socialistische Partij (SP) in stadsdeelraad Amsterdam-Noord hebben hun partij verlaten. Net als Kamerlid Ali Lazrak zijn zij het niet eens met de verplichte afdracht van de raadsvergoeding aan de partij. Kamerleden krijgen in plaats daarvan een modaal salaris. Lokale vertegenwoordigers van de SP mogen alleen eventuele onkosten declareren.

Afdelingsvoorzitter Laurens Ivens van de Amsterdamse SP noemt het vertrek een 'vreselijke aderlating'. "Maar de afdrachtsverplichting staat in de SP niet ter discussie. Als partij hebben we afspraken en daar moet je je aan houden." Ivens betreurt het dat de partij in Noord van voren af aan moet beginnen. Ooit was het stadsdeel de bakermat voor successen van de SP in Amsterdam.

'Je moet toch eten'
Deelraadslid Joke van Duijl heeft zich inmiddels aangesloten bij de lokale partij BPN. Zij zat sinds 1998 in de Noordamsterdamse deelraad en was 25 jaar SP-lid. Tot 2002 maakte ze haar vergoeding volledig over naar het landelijk secretariaat. Toen ze echter een betaalde baan moest laten lopen vanwege haar raadswerk hield ze een gedeelte van het bedrag in eigen knip ter compensatie. Van Duijl denkt dat de verplichte afdracht de SP 'de nek gaat kosten'. "Je krijgt geen mensen meer. Je moet toch eten. De partij wil geld. Klaar."

Collega-raadslid John Melskens treurt niet over de breuk met de partij waarvan hij zeven jaar lid was. "Ik heb zes jaar niets van ze gehoord." Hij gaat als eenmansfractie verder. "Ik wacht niet op het moment dat ze me royeren. De SP praat over solidariteit, maar vindt de afdracht van geld het belangrijkste," aldus Melskens. Hij zegt in financiële problemen te zijn gekomen omdat de partij niet alle extra kosten vergoedde die het raadswerk met zich meebracht.