Uitslag WK Wormenbezweren

Astrid (lizardtattoo)
In Groot-Brittannië is onlangs een bizar wereldkampioenschap gehouden: wormen bezweren. Het doel van de wedstrijd was om binnen een kwartier zo veel mogelijk wormen uit een vierkante meter grond te krijgen. In de grond graven is niet toegestaan, en wanneer er een vloeistof gebruikt wordt, moet deze drinkbaar zijn voor mensen. Halve wormen tellen niet mee. Het wereldkampioenschap werd gehouden in een dorpje in Devon.

De winnaar was de 47-jarige Garry Trainer; het lukte hem om maar liefst 51 wormen te lokken. Hij mag zich nu World Champion Worm Charming noemen. 'Mensen probeerden van alles, zoals het gebruik van gieters om het geluid van regen na te bootsen, of het koppelen van hun mobiele telefoon aan een computer om zo vibraties de grond in te sturen,' vertelde Garry tegen een lokale krant.

Garry komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland en heeft in Engeland een praktijk voor osteopathie en acupuntuur geopend. In zijn praktijk ontvangt hij onder anderen Sir Paul McCartney, Brad Pitt en Johnny Depp. Van een vriend, die al eerder het kampioenschap heeft gewonnen, kreeg hij een uitnodiging de wedstrijd bij te wonen. Op het laatste moment besloot hij zelf ook mee te doen.

Hij gebruikte zijn acupunctuur naalden en een geheim elixer. Een avond tevoren ontmoette Garry een vreemde man in een café, Colin, die zesvoudig kampioen was en beweerde een drankje te zullen brouwen dat de wormen naar boven zou lokken. Omdat volgens de regels alle vloeistoffen die gebruikt worden ook door mensen te drinken moeten zijn, moest Garry zelf ook proeven van het 'mengsel van mosterd, melk, peper, knoflook en God weet wat nog meer. Het was erg smerig, maar het werkte wel!'

Volgens de 'British Association of Worm Length Supporters' gaan alle wormen na afloop van de wedstrijd weer terug de grond in. Het was voor het eerst in de 24 jaar dat de kampioenschappen gehouden worden dat iemand die geen geboren Brit is, heeft gewonnen.