Hulpverlening voortaan over middenbaan

Tim (eSSe)
Icoon Binnenlands nieuwsHendrik Dek, woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, meldde vandaag dat het in de toekomst mogelijk is dat hulpdiensten met zwaailicht en sirene over de middelste baan van de weg rijden in plaats van over de vluchtstrook. Minister Karla Peijs, de minister van Verkeer en Waterstaat, werkt momenteel aan een plan dit mogelijk zou moeten maken.

"De minister bekijkt of het mogelijk is dit in te voeren voor die delen van het land waar er sprake is van een middelste baan of banen", aldus Dek. Op dit moment wordt in Duitsland al geëxperimenteerd met zo’n systeem, en volgens Dek zou dit succesvol zijn. Minister Peijs heeft het plan in overweging genomen om de aanrijdtijd van ziekenwagens te verkorten. Bovendien wordt er in de spits steeds vaker gebruik gemaakt van de vluchtstrook, als spitsstrook, waardoor er minder ruimte is.

De minister probeert ook uit te vissen hoe weggebruikers moeten worden geattendeerd op de baan van de hulpdiensten. Woorvoerder Dek denkt daarbij aan gebodsborden en pijlen op het wegdek. De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de maatregel eventueel zal worden ingevoerd. "We spreken nog over conceptuele ideeën, dus de finesses ontbreken nog. Maar dit is wel iets dat actief moet worden opgepakt, dus het zal geen jaren duren."