Succes IVF-zwangerschap verschilt per kliniek

Tim (eSSe)
Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van IVF-klinieken zeer uiteen lopen. Zo is de kans op een daadwerkelijke zwangerschap in de academische ziekenhuizen van Utrecht en Leiden bijna anderhalf keer zo groot als de kans op een zwangerschap in het academisch ziekenhuis van Groningen. Dit meldt het NRC Handelsblad op basis van cijfers van de beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG).

Terwijl NVOG het verschil wijdt aan de patiëntenpopulaties, blijkt echter dat verschillende ziekenhuizen ook met verschillende technieken werken. Zo wil de techniek van het winnen van eicellen nogal eens afwijken tussen de ziekenhuizen. Dit valt echter zeer moeilijk na te gaan omdat embryo’s niet voor onderzoek mogen worden gebruikt.

Het aantal meerlingzwangerschappen ligt landelijk op ongeveer twintig procent, terwijl dit in Leiden maar tien procent van alle IVF-zwangerschappen is. Het bezuinigen op de IVF-zwangerschappen, waarbij een tweede en een derde IVF-behandeling niet meer wordt vergoed, zal daarbij waarschijnlijk leiden tot meer meerlingzwangerschappen waarbij meer embryo’s worden teruggeplaatst om zo de kans op een zwangerschap te verhogen.