CIDI wil verbod komst moslimleider

Rob (R@b)
Gisteren meldden we dat de Nederlandse tak van de AEL de Pakistaanse fundamentalistische moslimleider Qazi Hussain Ahmed heeft uitgenodigd om op 21 mei een lezing te komen houden in de Haagse Hogeschool. Inmiddels is tegen de komst van de moslimleider protest aangetekend door het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI).

Het CIDI heeft de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie gevraagd om Hussain Ahmed de toegang tot Nederland te weigeren. CIDI-directeur R. Naftaniel zegt dat de Pakistaan een risico voor de staatsveiligheid vormt wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims. ''We willen hem bij de grens laten tegenhouden om ophitsing te voorkomen. Deze man is absoluut een gevaar''. Ook heeft het CIDI de Haagse Hogeschool gevraagd het bezoek van de moslimleider tegen te gaan.

De Haagse Hogeschool heeft vanmiddag laten weten dat Hussain Ahmed bij hun niet welkom is. Niet bekend is of de AEL een andere lokatie zal zoeken.


Niet welkom in Haagse Hogeschool

Qazi Hussain Ahmed is de leider van de fundamentalistische Jamaat-i-Islami partij. Hij was onder meer fel gekant tegen de Amerikaanse aanvallen op de taliban in Afghanistan en de medewerking die de Pakistaanse regering daaraan verleende. De Pakistaanse leider, die verdacht wordt banden te onderhouden met Al-Qaida, is één van de belangrijkste moslimleiders in Pakistan. Zijn partij heeft de macht in het noorden van Pakistan. Daar is nu de sharia van kracht, de strenge islamitische rechtspraak.

Tijdens de lezing in Den Haag wilde Hussain Ahmed spreken over de 'Toekomst van de Ummah'. Daarmee wordt zoiets bedoeld als een samenleving waar vrede, gerechtigheid en liefde heersen. Het islamitische begrip umma valt te vergelijken met wat in het christendom 'Rijk Gods' heet.

Hussain Ahmed staat in Pakistan de harde islamitische lijn voor. Zo heeft hij zich uitgesproken voor de uitvoering van de Iraanse doodstraf tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Zijn partij steunt zelfmoordaanslagen tegen buitenlandse troepen in Irak en heeft contacten met de Palestijnse terreurbeweging Hamas. De Pakistaan weigert het bestaansrecht van Israël te aanvaarden en noemt erkenning van de joodse staat ''pervers''. In toespraken heeft de moslimleider het vaak over de ''oorlog'' die de VS en zijn bondgenoten tegen de islam voeren. In eerdere toespraken riep hij op tot gewapende jihad en noemde hij democratische waarden ''vergif'' voor moslims. Ook wil hij dat islamitische landen zich bewapenen met kernwapens ten behoeve van de islamitische strijd.

De Pakistaanse leider is ook uitgenodigd door de AEL-België voor een lezing.