Kleine partijen uitgesloten bij Stemwijzer

Gertjan (Kozzmic)
verkiezingen europarlementKleine partijen worden benadeeld bij de Stemwijzer voor de Europese verkiezingen. Dat vindt de Partij voor het Noorden (PvhN), als nieuwe partij deelnemer aan die verkiezingen. Alleen de partijen die nu al zetels hebben in het Europees Parlement of de Tweede Kamer zijn in de Stemwijzer opgenomen. Een advies om op bijvoorbeeld de PvhN of andere nieuwe partijen als NieuwRechts, Europa Transparant of de Partij voor de Dieren te stemmen zal er dus niet uitrollen.

"Discriminatie", meent Teun Jan Zanen, lijsttrekker van de PvhN. "De Stemwijzer zou te moeilijk worden wanneer er meer dan de gevestigde acht partijen worden opgenomen. Goed, maar dan kan de Stemwijzer de kiezer niet van alle partijen op de hoogte stellen. Het is toch gek dat de ministeries subsidie geven aan een ondeugdelijk instrument." De PvhN overweegt een kort geding. Martine de Booij, campagneleider van de partij Democratisch Europa, is het met Zanen eens, maar wil geen juridische stappen. "Wij komen liever positief in het nieuws. Wel is het belangrijk dat de kiezer weet dat slechts acht van de vijftien partijen aan de Stemwijzer mogen meedoen."

De Stemwijzer wordt door de overheid gesubsidieerd. Aan de hand van stellingen kunnen kiezers bepalen welke partij het beste bij hun ideeën past. Bij de laatste Nederlandse parlementsverkiezingen werd de website ruim twee miljoen keer bezocht. In de FAQ meldt de site dat het ondoenlijk is alle partijen op te nemen. De stellingen zouden teveel tijd in beslag nemen waardoor je voor een afgewogen advies minimaal een half uur bezig bent. Daarbij geldt vaak dat 'nieuwkomende' partijen niet altijd even goed georganiseerd zijn als de zittende partijen. Programma's ontbreken of worden pas in een laat stadium vastgesteld.

Op alternatieve sites als Politiek-digitaal.nl en Slagomeuropa.nl (binnenkort beschikbaar) wordt wel een advies gegeven op basis van alle vijftien deelnemende partijen. Edgar van der Kolk, ontwikkelaar van SlagomEuropa.nl: "De dertig stellingen worden gekoppeld aan partijprogramma's. Door te turven komt de Stemwijzer erachter met welk programma de kiezers mening het meest overeen komt. Maar dat kan toch net zo goed wanneer die dertig vragen aan zeventien programma's zijn gekoppeld? Dat doen wij wél, want alle partijen moeten aan bod komen."

-
Forumdiscussie: Poll wat komt er bij jou uit: Stemwijzer 2004 EU
Meer info: Wegwijs bij de Europees-Parlementverkiezingen 2004