''Kroongetuige blijkt criminele oplichter''

Rob (R@b)
De kroongetuige waarmee het Openbaar Ministerie in Amsterdam op de proppen kwam in de zaak van de doodsbedreigingen jegens officier van justitie Koos Plooy, blijkt een notoire oplichter te zijn. Dat schrijft Vrij Nederland deze week. Naar aanleiding van de kroongetuige ontstond indertijd een rel tussen het Amsterdamse parket en procureur-generaal J. de Wijkerslooth. De Wijkerslooth weigerde een deal te sluiten met de man, tot grote teleurstelling en woede van het Amsterdamse OM.

Volgens Vrij Nederland heeft De Wijkerslooth echter terecht geen deal gesloten met de kroongetuige, die de 40-jarige crimineel Wout van K. blijkt te zijn. Deze Van K. is een goede bekende van de Nederlandse en Spaanse politie en justitie. Ook zou hij vanaf 1994 als informant voor de Criminele Inlichtingendienst (CID) hebben gewerkt. Twee geliquideerde Joegoeslavische topcriminelen zouden partners van hem zijn geweest.

Van K. zou de in Nederland vastzittende Joegoslavische topcrimineel Sreten Jocic hebben aangewezen als degene die Koos Plooy wilde vermoorden. Maar volgens Vrij Nederland licht Van K. de boel op en staat hij ook bekend om dat soort praktijken. Van K. stelde volgens VN een aantal harde eisen aan zijn deal met justitie. Zo zou de strafzaak tegen hem moeten worden geseponeerd en wilde hij opgenomen worden in een getuigenbeschermingsprogramma, omdat zijn leven door de deal met justitie gevaar zou lopen.

Het landelijk parket wil niet zeggen of Van K. inderdaad de kroongetuige is. Wel zegt justitie dat ''lieden uit het criminele milieu het op zijn leven hebben voorzien''.

Wouter Van K. probeerde vannacht middels een kort geding verspreiding van Vrij Nederland te verhinderen. Tevergeefs; de rechter oordeelde dat het om informatie gaat die gepubliceerd mag worden. VN wijst erop dat de info toch al bekend was in criminele kringen.