Bernhard stopt na 2005 met 'Wageningen'

Peter (The_Duce)
Zoals gewoonlijk heeft prins Bernhard dit jaar het defilé in Wageningen afgenomen. Jaarlijks herdenken hier honderden veteranen samen met prins Bernhard hoe op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld in Wageningen de Duitse capitulatie plaatsvond.

Dit jaar was het ook de op-een-na laatste keer dat Bernhard het defilé afnam. Volgend jaar, als men herdenkt dat de capitulatie zestig jaar geleden plaatsvond, zal er een groots afscheid worden gehouden. Vanaf 2005 zal op de verjaardag van prins Bernhard, 29 juni, voor het eerst een veteranendag worden gehouden.

Dit jaar droeg prins Bernhard tijdens het defilé de groene baret van het Korps Commandotroepen. Volgens woordvoerder W. Wentink van de stichting 'Redt de groene baret' heeft Bernhard hiermee een politiek signaal willen afgeven. De prins mag niet hardop zeggen dat hij het niet eens is met de plannen om ook voor de landmacht een groene baret in te voeren. Op deze manier liet hij toch duidelijk merken wat hij van de hele kwestie vindt.

Onlangs is stichting 'Redt de groene baret' een bodemprocedure tegen het ministerie van Defensie begonnen om het exclusieve recht op de groene baret te behouden.

Prins Bernhard tijdens defilé van vorig jaar
Prins Bernhard tijdens het defilé van vorig jaar